2009. június 12., péntek

a Cirkusz - az eddig történtek - lásd még: acirkusz.blogspot.com

2009. április 14-én rendszeressé vált Impró színházi estjeinkkel párhuzamosan útjára indítottuk sorozatszínházunkat is a Cirkusz címmel. E vállalásról írnék pár összefoglaló szót most, a nyári szünet előtti utolsó előadás napján.
A sorozat azzal a céllal jött létre, hogy bebizonyítsuk magunknak, hogy egy - szinte a semmiből építkező - amatőr színházi vállalkozás is vonzhat hétről hétre nézőket. Hogy mennyire lett igazunk, azt megítélheti mindenki, aki egyszer is ellátogatott valamely előadásunkra.
A sorozatszínház igazán a MEDIAWAVE Fesztivál alatt szerzett magának elismerést, amikor estéről estére 50-70 fő volt kíváncsi az épp aktuális eseményekre. De miről is szól a történet?!

A szereplők:
Kázmér, a cirkusz igazgatója - Varju Nándor
Johnny, The Hard (alias Kemény János), állatidomár - Kósa Roland
Theodosius atya, cirkusz-lelkész - Csütörtöki Tamás
Róza, a szakállas nő - Falkay-Horváth Ede
Boldizsár, a fia, nagyon szőrös, 6 éves kisfiú - Nagy Zsolt
Rizsa/Mr Rice, főgonosz - Mészáros Márton
Ignótusz (néha Laborfalvi Róza álnéven), a szolgája - Varju Nándor
Gáz, a szagzsonglőr - Szabó Mátyás
Jolanda, jósnő - Horváth Lilla
Móci, zenekarvezető - Barcsai Bálint
Manga, Theodosius atya elhúnyt kínai tanítómesterének lánya - Hodossy Lilla
Bohóc, most érkezett - Jámbor Máté
Margit, hentes - Mészáros Márton
A tubás - Kósa Roland és mások hangja
Hangyakirálynő - Varju Nándor
Keresztespók - Csütörtöki Tamás
Légy, akit minden alkalommal megesznek - Mészáros Márton
továbbá közhangyák, denevérek, Johnny harci hala, és a többi, és a többi

a Cirkusz bajban van. Nem elég, hogy az egész világot megzavarta valami gazdasági virágvásár, Kázmér és csapata körül egyre fokozódik a feszültség. Johnny állatai éheznek, Róza pedig hiába keresi tékozló kisfiát, aki csak most került elő, s máris elveszett. Jolanda a jósnő mások lelkében kutakodik ahelyett, hogy figyelmeztetné társait a közelgő veszélyekre. Merthogy két közelgő veszély is van: Rizsa, a gonosz, de hülye pénzember, illetve inasa az enyhén mind fizikailag, mind szellemileg retardált Ignótusz.
Kázmér agyában egyre fokozódik a káosz, ami meggondolatlan döntésekhezt vezet. Kirúgja Theodosius atyát, a társulat lelki és szellemi szemetesládáját. Bár az atya csak most gyógyult fel haslövéséből - amit egy balul sikerült cirkuszi próba közben szerzett - kénytelen elhagyni a tábort. Vigaszul csak a kórházban töltött hetek alatt megismert, s még közben elhalálozott kínai öreg ráragadt közmondásait viheti magával, illetve egy levelet, aminek alapján elindulhat megkeresni Mangát, az öreg kínai japánná lett lányát.
Közben új arcok is csatlakozni akarnak a haldokló társulathoz. Gáz (azaz Gazsi), a szagzsonglőr, aki - miután mergharapta egy radiokatív kutya - tökéletes szaglással rendelkezik. Ő siet Róza segítségére, hogy megtalálja Boldizsárt, a szőrös kisfiút.
Ezzel párhuzamosan Theo atya megtalálja Mangát, s a lány apja halálhírát hallva bele is szeret a papba, aki - miután nem viszonozhtja a lány szerelmét - reverendában a tenger mélybe merül búvárkodni, s közben halakat térírteni, míg be nem kapja egy hatalmas pörölycápa.
Idő közben Rizsa, akinek első 47 terve nem válik be, fondorlatos cselhez folyamodik: petróleummal felgyújtj a a cirkuszi sátrat, majd identitást vált s már Mr Rice-ként tér vissza a teljesen összeomlott Kázmérhoz, aki nem is hezitálás után átadja a gonosznak a romjaiban heverő cirkusz igazgatását...

Nagyjából itt tart jelenleg a történet. Néhány szereplő itt nem került bele a mese fonalába. Ez nem azt jelenti, hogy ők még soha nem voltak színpadon, inkább azt, hogy a cselekmény fő sodra ezeken a szálakon futott eddig. Tehát Móci, Jolanda, Johnny és a többiek is folyamatsoan jelen vannak a történet részeiben, szerepük eleddig főként a főszálak kibontását segítette, illetve majd mindegyikükre jutott egy-egy kis mikrotörténet, de engedelmetekkel itt most nem ezekre koncentráltam. Örülnék neki, ha más is klaviatúrát ragadna, s színesítené jelen bejegyzésemet!!!

Nándi (alias Kázmér, alias Ignótusz, alias Hangyakiráynő)

1 megjegyzés:

Judit írta...

Szia Nándi
itt judit, nagyon tetszik a bejegyzés, klassz, szellemes, imádom a cirkuszt, csak ezt a piros színt tartom rossz ötletnek, amit a nevek kiemeléséhez használtál...
képzeld ilyen tételünk is van nyelvtanból, webmesteres:D
imádat
jé.